KEMAN VE YAY TUTUŞ

Yay, sol elin yardımıyla tutuşa hazırlanır. Yay tutuş, sağ elin doğal durumu korunarak gerçekleştirilir (Görsel 20). Sağ başparmağın ucu, diğer parmakların altından, yaydaki başparmaklığa yerleştirilir. Başparmak, parmak ucundan avuç içine doğru yönelir. Bu parmağın, ilk eklem yerinden dışa dönük bir kıvrım yapması sağlanır. Onun karşısında duran orta parmak, 2. boğumu ve uç eklemiyle çubuğu kavrayarak başparmaklığı karşılar (Görsel 1). Yüzük parmağı; orta parmağın hemen yanında, kıvrık ve topuğa temas eder biçimde durur (Görsel 2). İşaret parmağı; ikinci boğumunun hemen altından, yaya baskı yapmaya olanak sağlayan bir konumda, orta parmaktan ayrı durarak çubuğa yerleşir ve onu kavrar. Serçe parmak ise yüzük parmağından biraz ayrı durarak kıvrılır ve etli ucu, topuk çizgisini geçmeyecek şekilde çubuk üzerine yerleşir.

NOT: Doğal ağırlığının yaya yansıtılabilmesi için elin hafifçe yaya dönük bir konum alması gereklidir. İşaret parmağının yaya baskı sağlayıcı, orta iki parmağın yayı kavrayıcı, küçük parmağın yayı dengeleyici, başparmağın ise yaya yörünge kazandırıcı özellikleri olduğu göz ardı edilmemelidir. 


 Yayın; yumuşak, esnek ve elin doğal hâline uygun bir şekilde tutulmasına dikkat edilmelidir. Belli bir düzen, güven, rahatlık ve yumuşaklık sağlanıncaya kadar yay tutuşuna sol el ile yardımcı olunmalıdır
























Yorumlar